Hoppa till innehåll
Sök
Stäng denna sökruta.

Tillväxt trivs i rätt miljö

Om du alltid är bäst i klassen, då är du förmodligen i fel klass.

Sally Moradi Andersson
VD/Ägare
Ledarskap

AUGUSTI 2023

Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och tillväxt.
Ordet vår känneteckans av att något bryter fram, växer eller gror och slår ut. När förhållandena är goda med varmare temperatur  och längre dagar tycks solljuset få gräs och blommor att växa upp ur marken över natten. Men i fel miljö, där det finns otillräcklig nederbörd eller låga temperaturer, blir tillväxten fördröjd.

För att växa till vår fulla potential, behöver vi vara i rätt miljö. Tillväxten trivs i gynnsamma förhållanden. Du och jag växer som mest när vi omger oss med människor och möjligheter som bidrar till vår utveckling.

Vad innebär en god tillväxtmiljö?

1. En plats där andra ligger före mig.
Sträva efter att umgås med människor som är smartare, snabbare och mer framgångsrika än du är. Om du alltid är bäst i klassen, då är du förmodligen i fel klass.

2. En plats där jag ständigt utmanas.
En god tillväxtmiljö sätter press på oss att förbättra oss. Om det dagliga arbetet är för lätt eller bekvämt hämmas vår utveckling. Det är hälsosamt att ta sig vatten över huvudet då och då. Det tvingar oss att simma och vi blir starkare som följd. Om du inte övar dig på att simma utanför komfortzonen, kommer du att sjunka så fort du hamnar där. Å andra sidan kan du inte simma konstant. Det gör dig uttröttad.

Helst vill du vara på en plats som driver dig att vässa dina starka sidor, men där du inte förväntas att prestera bra i områden där du inte har någon naturlig förmåga.

3. En plats där mitt fokus är riktat framåt.
Vissa organisationer försöker bevara gårdagen istället för att ändra morgondagen; deras definition av utveckling är att gå baklänges, långsamt. De hämmar tillväxten av sina medarbetare.

Å andra sidan, inflytelserika företag – de som ser framåt och tänker på hur man transformerar den – inspirerar sina medarbetare att växa.

4. En plats där atmosfären är bekräftande.
Uppmuntran är som syre för själen och alla behöver det. Sök upp miljöer där människor uppmuntrar varandra till storhet.

5. En plats där jag vaknar med nyfikenhet.
Drar du dig för att gå till jobbet eller ser du fram emot det? Dra dig till miljöer som berör din passion. När du hittar dem, behöver ingen motivera dig eftersom du redan har en inre energi som gör jobb.

6. En plats där misslyckanden är tillåtet.
Det är svårt att utvecklas i en miljö där du inte är fri att misslyckas. Den bästa miljön för tillväxt belönar risktagande och mod, och accepterar att misstag är en naturlig del av livet. I en sådan miljö ses misslyckande som en språngbräda till framgång snarare än som en källa till skam.

7. En plats där andra växer.
Precis som en grupp av långdistanslöpare tenderar att pressa varandra för att hålla ett högt tempo, så tenderar ett team som prioriterar personlig utveckling att sporra varandra till att fortsätta bli bättre.

Att reflektera över:
Leder din nuvarande miljö dig till tillväxt? Varför eller varför inte?